Poliţistul reţinut zilele trecute pentru luare de mită nu se află pentru prima dată în atenţia judecătorilor (VIDEO)

Ofiţerul din cadrul IPJ Constanţa a fost acuzat în 2007, alături de un alt coleg, de abuz în serviciu, în urma unor acţiuni organizate la Medgidia. Numele inspectorului, care a fost avansat în grad de Ziua Poliţiei, se mai regăseşte şi într-un dosar civil în care acesta a dat în judecată Inspectoratul pentru neacordarea unor drepturi băneşti.

Adrian Ionuţ Priboianu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a fost prins de procurorii anticorupţie în timp ce primea patru mii de euro de la o persoană. În schimbul acestei sume, poliţistul ar fi trebuit să intervină pe lângă şefii săi pentru clasarea unei lucrări ce avea ca obiect verificarea activităţii societăţii comerciale administrată de cel care l-a denunţat. În sarcina poliţistului procurorii au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă. Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii anticorupţie rezultă că în perioada 3-14 mai 2012, Adrian Ionuţ Priboianu, în calitatea sa de ofiţer de poliţie a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale, de altfel cel care l-a şi denunţat, atât direct cât şi prin intermediar, remiterea unor sume de bani, respectiv iniţial zece mii de euro. Ulterior, inspectorul a majorat suma la 50 de mii de euro iar, în final, a negociat la 25.000 euro. De asemenea, pe 14, 15 iunie 2012, poliţistul a pretins de la aceiaşi denunţători suma de patru mii de euro, pentru care a şi fost prins în flagrant, pentru a interveni pe lângă un alt ofiţer de poliţie judiciară din cadrul aceluiaşi serviciu al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, căruia îi fusese repartizată spre soluţionare lucrarea. În schimbul acestor sume, cazul societăţii comerciale urma să fie clasat. Poliţistul nu se află la prima sa abatere. În anul 2007, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a autosesizat şi a deschis dosar penal pe numele lui, dar şi pe numele unui coleg, după ce aceştia au participat la o acţiune pe raza localităţii Medgidia. Cei doi au fost acuzaţi atunci de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pe data de 16 septembrie 2011, Priboianu a chemat în judecată Ministerul Administraţiei şi Internelor – Brigada de Poliţie Rutieră, într-un dosar în care a contestat o plângere contravenţională, ulterior magistraţii suspendând judecarea cauzei. Numele inspectorului arestat se mai regăseşte şi într-un dosar civil în care ofiţerul, alături de mai mulţi colegi de-ai săi, şi reprezentaţi de Corpul Naţional al Poliţiştilor, au dat în judecată IPJ în legătură cu neacordarea unor drepturi băneşti, la care oamenii legii considerau că erau îndreptăţiţi.

Reamintim că poliţistul a fost reţinut de procurorii anticorupţie, iar magistraţii Curţii de Apel Constanţa au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

Redactor: Cristina Plesca