Poliţistul “Big Brother”

Poliţia Română a lansat un proiect-pilot prin care poliţiştii din structurile de siguranţă şi ordine publică vor purta o cameră video şi audio, astfel încât discuţiile cu cetăţenii să fie înregistrate şi stocate. Pentru început, proiectul este implementat în două municipii reşedinţă de judeţ.

În contextul înmulțirii cazurilor în care interacțiunea dintre polițiști și cetățeni are drept rezultat declanșarea unor conflicte în care se ajunge la agresiuni verbale sau chiar fizice, vezi recentul caz Boureanu, decizia de a dota poliţiştii din structurile de siguranţă şi ordine publică cu o cameră video şi audio este binevenită.

În acest moment, IGPR are 32 de dispozitive “Body Worn Camera”, iar dacă rezultatele proiectului se vor ridica la nivelul aşteptărilor, se vor face achiziţiile necesare pentru dotarea tuturor poliţiştilor.

Până acum, astfel de camere au fost folosite doar de poliţiştii din cadrul brigăzii pentru autostrăzi. Ei spun că un astfel de dispozitiv ajută foarte mult în trafic. Body Worn Camera are o rezoluţie de 720p HD, memorie de 32 GB, un unghi de înregistrare de 130° şi înregistrează cu 60 de secunde înainte de momentul declanşării înregistrării propriu zise.

Redactor: Paul Alexe