Poliţiştii de frontieră români s-au întors acasă

După o misiune de patru luni, desfăşurată în apele Mării Egee, poliţiştii de frontieră români s-au întors acasă. În cadrul operatiunii, au salvat, în total, 704 migranţi  aflați în pericol pe ambarcaţiuni mici şi supraaglomerate, ce navigau la întâmplare în încercarea de a fugi din calea războaielor din Orientul Mijlociu.

În perioada ianuarie-aprilie 2017, nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă a participat la misiunea „EPN POSEIDON SEA”, organizată sub egida FRONTEX – Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă –  în cadrul proiectului Reţeaua Europeană de Patrulare, la frontierele maritime ale Greciei. Operaţiunea s-a desfăşurat în Marea Egee, iar echipajul navei, format din 23 de poliţişti, a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare pe mare, alături de alte forțe ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune. Poliţiştii de frontieră români au executat 104 misiuni și au parcurs 11.000 mile marine. Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1.400 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră. În perioada detaşării navei în aria operaţională, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al Operaţiunii Frontex, poliţiştii români au salvat un număr de 704 migranţi care navigau pe mare cu ambarcațiuni rudimentare. Au fost efectuate procedurile specifice, iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile grecesti şi predate autorităţilor.

De asemenea, în perioada 28 aprilie –03 septembrie a.c., Poliţia de Frontieră Română a detașat, în zona operaţională, o alta navă maritimă de supraveghere, cu  un echipaj  format din  27 de poliţişti.

Redactor: Daniel Albu