Poliţia Română, apel către utilizatorii de Facebook

Poliţia Română a lansat un apel către toţi utilizatorii de Facebook, pe care i-a îndemnat să fie foarte atenţi la persoanele din partea cărora primesc cereri de prietenie, cu referire la furturi de identitate sau alte atacuri virtuale.

Hărțuirea prin intermediul rețelelor de socializare, cunoscuta drept cyberbullying, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, prin preluarea unor informații cu caracter prsonal, cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Poliţia Română a întocmit o listă cu sfaturi, în cazul în care sunt primite cereri de prietenie de la persoane necunoscute.

“Profilurile de Facebook pot fi false și pot ascunde în spatele lor persoane rău intenționate, interesate de datele personale care pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri spam, pentru furturi de identitate și alte atacuri virtuale, se arată în postarea Poliției.

Pentru depistarea unui profil de Facebook fals, oaemii legii vă recomandă:

  • Interesați-vă dacă vreuna dintre cunoștinţele voastre comune s-a întâlnit vreodată cu persoana respectivă;
  • Cu ajutorul motoarelor de căutare puteți afla detalii despre persoanele care vă solicită prietenia, fiind cu atât mai ușor, atunci când pretinde că a studiat la vreo școală de renume sau are o funcție la o companie cunoscută;
  • Examinați fotografiile și albumele cu atenție. O persoană reală va avea de obicei fotografii cu prietenii şi familia şi a făcut comentarii la alte fotografii ale persoanelor cunoscute în legătură cu evenimente la care au participat împreună;
  • Observați dacă este etichetat în alte postări ale prietenilor.

Deasemenea, chiar dacă aveți de-a dace cu o persoană reală, sfatul polițiștilor este de a trimite niciodată fotografii sau filmări personale, către cei pe care nu îi cunoașteți.

Redactor: Paul Alexe