Poliția Locală nu are dreptul să sancționeze șoferii

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, astăzi, cu privire la competența polițiștilor locali de a sancționa contravențional șoferii. Judecătorii au decis că doar polțiștii de la rutieră au acest drept, în timp ce Poliția Locală nu are dreptul de a solicita actele șoferului.

Decizia a fost pronunțată în contextul în care Avocatul Poporului ceruse Înaltei Curti de Casație și Justiție lămurirea acestei chestiuni.

Astfel, conform legislației în vigoare, “(…) doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”, se arată în comunicatul de presă al Înaltei Curți.

Chestiunea trebuia lămurită pentru că, în trecut, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, iar nu și la cea locală.

Așadar, singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri, referirile făcându-se doar la aceștia. Acest lucru ar putea să se schimbe însă, în viitor, deoarece la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală.

Decizia Curții va deveni obligatorie pentru instanțele de judecată după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Redactor: Paul Alexe