Polițele RCA nu se modifică

Polițele RCA nu vor suferi modificările anunțate recent de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Asigurarea de răspundere civilă auto nu va fi făcută pe numele șoferului și va rămâne valabilă pe fiecare mașină. Schimbări nu vor fi operate nici în ceea ce privește durata valabilității poliței RCA.

Aceasta va putea fi încheiată în continuare și pentru o perioadă de o lună de zile. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cristian Roșu. Acesta și-a exprimat punctul de vedere cu privire la modificările importante privind polițele RCA anunțate recent de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Toate schimbările legislative formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară vor fi supuse dezbaterii publice.

“Aşteptăm atunci opiniile argumentate ale tuturor celor interesaţi, inclusiv de la Consiliul Concurenţei. Este necesar a fi semnalat că, în acest moment, nu lucrăm împreună la nicio propunere de modificare legislativă, iar în situaţia când anumite temeri şi semnale există ar trebui discutate cu specialiştii înainte de a le promova în spaţiul public pentru a nu crea emoţii acolo unde nu este cazul”, a declarat Cristian Roşu.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a afirmat că nu se urmărește divizarea teritoriului pe zone de risc, întrucât un autovehicul le tranzitează pe toate. Atenția instituției este concentrată pe toată problematica pieței asigurărilor, de la stabilitatea acesteia și până la conduita asigurătorilor și a intermediarilor din domeniu.

”Referitor la gradul de cuprindere în RCA, el este de peste 90% pentru vehiculele care circulă în mod constant pe drumurile publice. Acel procent de aproximativ 75% este format din parcul nedeplasabil aflat încă în evidenţele scriptice, precum şi din remorcile care nu circulă tot timpul ataşate de un vehicul. Nu trebuie uitate nici motocicletele care au o circulaţie sezonieră”, a subliniat vicepreşedintele ASF.

Potrivit Consiliului Concurentei, 20% dintre automobilele din România circulă fară asigurare RCA.

”O eroare cred că a fost faptul că am introdus poliţele de o lună….Uneori e tentant să faci o poliţă pe o lună, plăteşti ceva mai puţin pentru luna aia, dar reînnoirea poliţelor nu e automată şi în felul acesta scade gradul de acoperire cu RCA”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Instituția condusă de Chirițoiu, a propus la jumătatea lunii martie mai multe măsuri pentru scăderea tarifului RCA. Printre recomandările formulate, Consiliul Concurenței a  sugerat ca încheierea poliţelor să fie făcută pe numele șoferului și nu pe cel al proprietarului mașinii, cum este în prezent. O altă propunere a vizat întocmirea unui Cod de conduită între companiile de asigurări şi cele de reparaţii auto, întrucât există situaţii în care service-urile percep tarife mai mari dacă depanările sunt achitate de asigurători.