Ploile din ultima lună au făcut ravagii în Constanța

Inundațiile produse ca urmare a precipitațiilor abundente căzute pe teritoriul județului Constanța au făcut prăpăd. Totul a fost posibil intr-o singură lună. Atenţionările de cod galben și portocaliu au curs, iar autoritățile locale au fost solictate la maximum. În raportul de sinteză sunt menționate inundații de proporții:

”Aversele de ploaie înregistrate în 14.06. 2013, 30.06.2013 și 09.07.2013  au produs pagube însemnate inundînd gospodării, terenuri agricole, obiective social –administrative,  străzi și drumuri comunale.

În zona litorală s-au produs șiroiri masive de apă în zona falezelor care s-au scurs către plajele litorale din stațiunile turistice Mangalia, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, unde au produs creearea de ravene cu adâncimi de 0,5-1 m și lățimi de 2-5 m, ce au necesitat lucrari de completare cu nisip, de nivelare și afânare a plajelor cu utilaje specializate.”

Peste 22 de localități din județ au fost inundate iar în unele dintre acestea apa a depășit un metru. În Cernavodă a turnat cu găleata, dovadă că precipitațiile au atins 100 de litri pe metru pătrat. Cantitățile mari de precipitații înregistrate în perioada 11iunie – 10 iulie 2013, au produs pagube însemnate în 16 localități unde au fost inundate case, anexe gospodărești,obiective socio- economice, administrative, stăzi, drumuri comunale și județene, teren arabil și pășuni.  Pentru apărarea localităților sunt în derulare prin programul de investiții al ABADL, mai multe lucrări:

– de corectare a torenţilor pe Valea Irisului, comuna Deleni;

– lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în BH Topolog – Zona Saraiu

– de apărare împotriva inundaţiilor în BH Casimcea – zona Călugăreni, Nistorești, Runcu, Cheia, Grădina și Pantelimonu de Jos ;

– de apărare împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic al văilor Tatlageacul Mic si Tatlageacul Mare;

– de amenajare a cursului de apa Valea Seaca, localitatea Valu lui Traian.

Inundațiile produse ca urmare a precipitațiilor abundente căzute pe teritoriul județului Constanța, au fost gestionate de autorități locale dar și de ISU Constanța, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și A.B.A.Dobrogea – Litoral.

Redactor: Corina Hrom