Plajele din Saint-Tropez poluate cu țiței

Spectaculoasele plaje de pe Riviera Franceză au fost prinse în mrejele reziduurilor de petrol. Poluarea care a afectat litoralul a determinat autoritățile franceze să demareze o amplă acțiune de curățare a țărmului.

Riviera Franceză! Veselie, lux și … un decor mirific! Cadrul montan spectaculos își dă întâlnire cu țărmurile scăldate de ape azurii și acoperite de nisip fin. Superbele plaje ale Rivierei Franceze sunt bine-cunoscute turiștilor din întreaga lume. În octombrie, însă, marea a adus la țărm reziduuri de petrol. Combustibilul a fost deversat în Mediterană în urma coliziunii dintre două nave, produsă în largul insulei Corsica. Un vas tunisian a lovit partea laterală a unui petrolier cipriot. Poluarea plajelor a determinat autoritățile franceze să întreprindă o amplă operațiune de curățare a acestora.

”Aceasta este o operațiune care este în același timp stringentă și delicată. Este necesară deoarece ar putea fi de durată și, mai presus de toate, poluarea ar putea ajunge în următoarele zile la un nivel mai mare atunci când vântul se va întoarce. Este delicată pentru că trebuie să respectăm mediul înconjurător și să evităm metodele brutale care sunt nocive pentru acesta.”, a declarat Jean Luc Videlaine, Prefectul Departamentului Var

Acținea a fost inițiată pe plajele din vestita stațiune Saint-Tropez și  localitatea învecinată Ramatuelle.

”Anul trecut am avut incendii de pădure, acum poluarea vine dinspre mare. În pofida ghinionului nostru, măcar acesta s-a petrecut în octombrie, când sezonul turistic s-a încheiat deja.”, a menționat Roland Bruno, edilul din Ramatuelle.

Îmbrăcați în salopete albe din bumbac și încălțați cu cizme de cauciuc, numeroși voluntari au participat la îndepărtarea păcurii negre care a acoperit nisipul. S-au folosit lopeți, furci și mături cu ajutorul cărora au  fost curățate plajele și linia țărmului. Reziduurile strânse au fost depozitate în saci menajeri.

Autoritățile din Saint-Tropez au afirmat că 16 kilometri ai liniei de coastă au fost afectați de deversarea petrolului în Mediterană.

Redactor: Mihaela Țânțaru