Plajele din Constanța curățate de voluntari

Vară de vară  problema cea mai gravă de pe plajele românești o reprezintă gunoiul pe care turiștii îl lasă în urma lor atunci când pleacă. Resturile de mâncare, mucurile de tigară, dozele de sucuri, toate sunt lăsate să zacă în nisip.

Așa se face că acum plajele nu mai sunt sufocate de turiști, însă în locul lor au rămas gunoaiele. De Ziua Internațională de Curățare a Zonelor de Țărmuri, sute de voluntari au luat la pas plajele și au strâns deșeurile lăsate în urmă de turiștii nepăsători.

Organizațiile ecologiste spun că situația este foarte gravă iar cantitățile de deșeuri strânse de pe plajă, cresc de la un an la altul. 80 la sută dintre ele sunt reprezentate de deșeurile din plastic, deșeuri care nu se biodegradează atât de repede. Tocmai de aceea anul acesta, de Ziua Internațională  de curățare a zonelor de țărmuri, peste 100 de voluntari s-au strâns pe plaja din Constanța și au adunat deșeurile abandonate de turiști în nisip, pe malul mării sau la baza falezelor.

Albert are doar trei ani dar știe deja că deșeurile nu se aruncă la întâmplare. Pentru ele există un loc special.

Specialiștii spun că dacă și măsurile luate împotriva celor care aruncă deșeuri pe plajă ar fi mai drastice și s-ar aplica cu rigurozitate atunci lucrurile s-ar schimba.

Deșeurile abandonate pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări și alte animale care le pot ingera. Mai mult decât atât, deșeuri precum seringi, scutece sau alte pansamente pot fi purtătoare de agenți patogeni. În zilele urmatoare acțiunile vor continua și cu echipe de scafandrii care vor strânge deșeurile de pe fundul mării.

Reporter: Cristina Nita ; Imagine: George Dima