Plaje mai mari în 2022

În câțiva ani, turiștii vor găsi și în sudul litoralului plaje mai mari. După ce zone întregi din Constanța, Eforie Nord și Mamaia s-au extins cu peste 60 de hectare, urmează ca alte 220 de hectare să fie amenajate la malul mării.

În total, investiția se ridică la peste 800 de milioane de euro, cei mai mulți bani provenind de la Uniunea Europeană. Lucrările ar trebui să fie gata în 2022.

Plajele de pe litoralul românesc au început să fie consolidate şi extinse din 2013. Constanța, o parte din Mamaia şi Eforie Nord au fost primele zone în care au început lucrările. Pentru că eroziunea costieră făcea ravagii, proiectul a fost extins şi în zona centrală şi de sud. Aici, însă, lucrările vor fi mai ample și de aceea sunt planificate în faza a II-a. Primele amenajări de șantier vor apărea în restul stațiunii Mamaia rămasă cu plajele vechi.

Zonele care urmează să fie extinse în prima fază sunt Periboina, Mamaia, faleza Cazinoului, Agigea şi Eforie Nord. Urmează Costineşti, Mangalia şi 2 Mai. Şi plaja din Eforie Sud va intra în şantier pentru extindere.

Extinderea plajelor înseamnă şi o mărire de teritoriu a României. Şi, pentru că vorbim de turism, un plus economic.

În mai puţin de trei ani, întinderea de nisip ar trebui să se tripleze. Acum, ultimele măsurători ne spun că lăţimea plajei se întinde pe 30 de metri, iar în 2022, dacă totul merge conform planului, ar trebui să aibă peste 80 de metri.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin