Plafon suplimentat pentru programul “Prima mașină”

Pentru continuarea programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, completarea Normelor de aplicare referitoare la acest program. În acest sens, a fost aprobat plafonul pentru 2017. Acesta va fi de 50 milioane lei, bani proveniți din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016. Cu mai multe detalii, vine colega mea Oana Jărloianu.

Programul Prima Masină încurajează achiziția de autovehicule ieftine sau cu un consum redus de combustibil. De asemenea, se dorește continuarea mecanismului care să conducă la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri mai mici decât cele practicate la momentul actual. Și asta din cauză că lipsa garanțiilor conduce la costuri mai mari ale contractării unui credit.

Precizăm că, Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat în luna aprilie 2015, când a fost alocat un plafon total al garanțiilor în valoare de 350 milioane lei. Prin Hotărârea Guvernului din luna martie a aceluiași an, s-a aprobat  suma de 100 milioane lei  pentru plafonul garanțiilor, bani proveniți din diferența neutilizată din anul 2015. Acum, prin decizia luată de către Executiv, programului i s-au adus îmbunătățri, în sensul că, prima de casare acordată poate reprezenta o parte din avansul de 5% obligatoriu.