Piața de capital, în ritm alert, chiar în primele 4 luni

Vești bune, în timpul pandemiei, vin din domeniul economic. Vorbim despre o situație mai puțin întâlnită în astfel de perioade de criză.

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), incluse în indicele Bucharest Exchange Trading (BET), au înregistrat o creştere de 4,63% în luna aprilie, comparativ cu luna martie, fiind cel mai mare ritm de creştere lunară de până acum în acest an, potrivitunui raport.

Reprezentanţii Bursei susţin că acest lucru a fost posibil după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile româneşti listate la BVB în contextul pandemiei de coronavirus.

“Orice situaţie de criză generează şi oportunităţi, iar pe bursă acestea devin evidente şi sunt mai uşor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piaţă mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. În plus, randamentele dividendelor oferite de companiile româneşti sunt în continuare pe placul investitorilor”, a declarat preşedintele BVB, Radu Hanga.

Acesta a precizat că rolul bursei într-un astfel de context a devenit sinonim cu asigurarea accesului la capitalul vital supravieţuirii companiilor.

“Bursa poate susţine revenirea economiei şi are capacitatea să asigure accesul la necesarul de finanţare al statului. Obiectivul nostru este acela de a consolida imaginea Bursei de Valori ca platformă de finanţare pentru statul român prin emisiuni de bonduri adresate investitorilor locali şi listarea companiilor din portofoliu, cât şi pentru companiile româneşti care au nevoie de capital. Toate aceste instrumentele sunt disponibile, ele trebuie doar accesate”, a mai spus Radu Hanga.

Creşterea bursei raportată în luna aprilie a fost posibilă şi datorită efectului de bază, după ce în martie piaţa de capital din România a consemnat o scădere de 16,4 procente, urmând astfel trendul început în februarie şi manifestat inclusiv la nivelul pieţelor externe, arată raportul.

La finalul primelor patru luni, piaţa de capital din România consemna o scădere de 20 de procente prin prisma indicelui BET.

Redactor: Daniel Albu