Petrolul ramane lider in topul folosirii resurselor

Conform ministrul petrolului şi gazelor naturale din Kazahstan, preţul barilului de ţiţei va continuă să crească, după ce s-a triplat în ultimii zece ani. Potrivit previziunilor sale, barilul de ţiţei Brent, care se tranzacţionează pe bursa de la Londra, va atinge 120 de dolari până la finele acestui deceniu. Vorbind de trendurile globale, oficialul din Kazahstan a spus ca era în care extracţia ţiţeiului se făcea uşor, s-a sfarsit. El a mai precizat că maximul de producţie pentru ţiţei se va situa în jurul anului 2030, după care va scădea.

Pretul petrolului este usor influentabil si sensibil la schimbarile geopolitice de pe mapamond. De exemplu, in septembrie, pretul a urcat puternic pe piata SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, ca Rusia va sprijini Siria daca va fi atacata.

Orientul Mijlociu a generat aproximativ 35% din productia globala de petrol in primul trimestru al acestui an, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Siria are granita cu Irakul, un important producator de petrol, iar Iranul este unul dintre principalii aliati ai regimului sirian al-Assad. Irakul si Iranul genereaza aproape 20% din productia de petrol a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cotatia barilului de petrol a fost impinsa in sus si de speculatiile din piata ca Rezerva Federala a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativa, dupa o evolutie sub asteptari pe piata muncii.

Petrolul se va menţine, însă, lider în ceea ce priveşte folosirea de resurse. Gazele naturale ar urmă să depăşească, însă, cărbunele pentru a se situa pe poziţia a doua.