Petiție online împotriva bullying-ului în școli

Actele de hărțuire și agresiune în școlile din România au devenit tot mai numeroase. Fenomenul este unul îngrijorător iar Asociaţia Telefonul Copilului vine în sprijinul celor care au fost victime ale unui astfel de comportament din partea celor din jur și trage, un nou, semnal de alarmă.

“Abuzul de tip bullying a devenit o problemă de sănătate publică. Ne-o spun datele pe care le-am colectat prin intermediul liniei telefonice dedicate copiilor 116111, precum şi online la http://www.116111.ro/. Astfel, peste 10.000 de copii, în ultimii şapte ani, au mărturisit că au fost victime ale hărţuirii. Mai mult, peste 93% dintre victime au fost agresate de un alt copil. Cifrele sunt atât de mari şi, din păcate, în continuă creştere, pentru că nu avem politici publice în România care să vină în sprijinul prevenirii şi combaterii acestui fenomen.”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Organizația neguvernamentală al cărei scop este acela de a proteja copiii împotriva oricărei încercări de încălcare a drepturilor lor a inițiat, în acest sens, o petiție online. Demersul din mediul virtual are drept obiectiv adoptarea unor politici publice împotriva acestui fenomen și este intitulat “Fără frică, fără bullying! Petiţie pentru siguranţa copilului tău la şcoală!”. Inițiativa demarată de Asociația Telefonul Copilului a strâns până în prezent 474 de semnături care vor fi folosite ca argument suplimentar în discuţiile cu factorii de decizie din Guvern şi Parlament.

”Aşadar, împreună cu reţeaua de parteneri formată din experţi şi reprezentanţi ai unora dintre instituţiile relevante în domeniul educaţiei am identificat o serie de soluţii care pot schimba în bine această stare de fapt. Le-am integrat într-o propunere de politică publică şi le-am transmis autorităţilor în urmă cu câteva luni. Demersul nostru continuă, însă, până la concretizarea reglementării unor măsuri integrate, la nivel naţional, care să ofere siguranţă copiilor noştri în instituţiile de învăţământ.”, a mai adăugat Cătălina Surcel.

Organizația neguvernamerntală a trimis încă din primăvara acestui an atât Executivului, cât și Legislativului de la București un set de măsuri concrete care ar trebui adoptate de instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar din România pentru prevenirea şi combaterea actelor de hărţuire şi agresiune. Introducerea temelor anti-bullying în curriculumul şcolar, în cadrul orelor de consiliere şi orientare, dirigenţie şi în manualele de educaţie civică, monitorizarea audio-video a unităţilor de învăţământ școlar și preșcolar, dar și a spațiilor publice din perimetrul acestor instituții sunt câteva dintre măsurile propuse pentru stoparea violenței asupra minorilor. În prezent, grădinițele nu beneficiază de sisteme de supraveghere audio-video.

Cu prilejul petiției online, Asociația Telefonul Copilului oferă părinților, cadrelor didactice și oricărei alte categorii de cetățeni posibilitatea dezbaterilor publice pe această temă pe platforma http://dialoc.ro/. Aceștia pot formula aici argumente pro sau contra privind introducerea de măsuri concrete pentru diminuarea bullying-ului, dar se pot și informa cu privire la modul de manifestare al fenomenul.

Redactor: Mihaela Țânțaru