Petiția medicilor, respinsă

Pe fondul lipsei de personal din spitalele românești, un grup de medici a solicitat organizarea unei sesiuni extraordinare de rezidențiat. Cadrele medicale au întocmit o petiție în acest sens pe care au depus-o la Ministerul Sănătății.

„<Sistemul sanitar este un pacient bolnav care are nevoie de îngrijiri de la o echipă multidisciplinară>”, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă unităţile medicale din judeţul Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Tulcea este lipsa de personal, cu această problemă se confruntă fiecare oraş din România, cu un deficit de 15.000 de medici.”, se arată în memorandumul adresat Ministerului Sănătăţii.

Petiția formulată acestei instituții în numele mai multor medici din România își propunea să atragă atenția că anual mii de specialiști iau calea strănătății. Doctorii cu experiență, dar și tinerii absolvenți, părăsesc țara pentru un  salariu mai bun și un statut meritoriu.

”Vă rugăm respectuos organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în perioana Aprilie – Mai 2019 sau într-un calendar ce vă permite îndeplinirea formalităţilor în termenele legale. Vă rugăm să veniţi în sprijinul tinerilor medici pentru a le acorda o şansă în plus să profeseze în sistemul sanitar românesc, care se confruntă cu un mare deficit de medici”, se mai precizează în document.

Răspunsul primit de petiționari din partea Ministerului Sănătății a fost, însă, negativ.

“Urmare a memorandumului dumneavoastră depus la Ministerul Sănătăţii prin care aţi solicitat în numele unui grup de 192 de medici <care nu au semnat memoriul> organizarea unei sesiuni extraordinare de rezidenţiat în perioada aprilie – mai 2019, vă comunicăm că Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să organizeze o astfel de sesiune extraordinară de rezidenţiat. Potrivit calendarului de examene şi concursuri organizate de Ministerul Sănătăţii în anul 2019, următorul concurs de rezidenţiat este programat în luna noiembrie”, se arată în răspunsul acordat de Ministerul Sănătăţii.

La ultimul examen de rezidențiat, au concurat aproximativ 8.500 de candidați. Cifra reprezintă un record de participare pentru rezidențiatele din ultimii ani, din care 1.151 de concurenți nu au putut fi, însă, integraţi în sistem. În acest context și potrivit prevederilor legale, cei 192 de medici au solicitat organizarea sesiunii extraordinare a examenului de rezidențiat.

Redactor: Mihaela Țânțaru