Pesticidele dăunează sănătății

Pesticidele sunt substanțe chimice care protejează recoltele de insecte, buruieni și germeni,  nepermițând ca legumele, fructele și cerealele să fie distruse de factori dăunători.

Tarabele din piețele românești sunt pline de produse dintre cele mai frumoase și mai colorate tratate cu pesticide și importate de peste tot din lume. Românii sunt printre clienții care fac zilnic cumpărături fără să știe că 26 % dintre fructele, legumele și cerealele de pe piață conțin reziduuri de pesticide ce pot dăuna sănătății .

Pesticidele Tiabendazon, Imazalil și Methidathion au fost cel mai des identificate de autorități în procesul de monitorizare. Ele reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor care pot manifesta iritații, dureri de cap, depresie, dureri abdominale sau chiar hipertensiune.

Cumpărătorii își aleg marfa de pe tarabe în mod superficial ținând cont doar de aspectul produselor.

Uniunea Europeană s-a sesizat și a impus statelor membre să implementeze programe care au ca scop scăderea nivelului de pesticide din fructe , legume și cereale deoarece aceste substanțe sunt o problemă pentru sănătate.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Alex Brinzaru