Peștele, nelipsit de pe masa de Revelion

Iată că nu mai este mult și vom păși în noul an. „Nicio masă fără pește“ este o zicală valabilă și pentru masa de Revelion. Peștele simbolizează abundența, cu condiția să fie consumat întreg și nu feliat sau în bucăți, altfel veți avea parte de noroc cu porția. Constănțenii, mai superstițioși din fire sau pentru a mai schimba un pic meniul bogat în carne de porc, au inclus peștele în cumpărăturile pentru masa de Revelion.

Tradiţia spune să consumăm peşte la cumpăna dintre ani, pentru a ne strecura printre greutăţi cu uşurinţa peştelui în apă. Dincolo de superstiţii însă, peştele este un aliment potrivit pentru masa de seară, care ne aduce ani de viaţă sănătoasă. Somn, șalău sau somon sunt printre cele mai căutate produse zilele acestea. Vânzările au crescut considerabil iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Potrivit tradiției, de Revelion nu este recomandat să se consume pasăre, deoarece aceasta împrăștie mâncarea, iar anul care vine va fi unul risipitor pentru cei care mănâncă astfel de carne. Şi tot în 31 decembrie nu este bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb din casă nu trebuie să lipsească vâscul, trebuie să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin. Mai mult, specialiştii spun că de Revelion este bine să consumaţi mere, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.

Redactor: Oana Jărloianu