Peste 300 de câini sunt strânşi zilnic de pe străzile din Constanţa de autorităţile locale

La Constanța problema câinilor maidanezi nu reprezintă o noutate pentru populație. Și asta pentru că, ani la rand autoritățile de la malul mării au făcut numeroase promisiuni cu privire la adunarea câinilor fără stăpân pe stradă. Însă, de la promisiuni la fapte este cale lungă, astfel că la tot pasul animalele îi ameninţă pe trecători. În medie 300 de câini sunt aduși lunar la biobaza din Constanța, mult prea puţini pentru ca străzile să fie în siguranţă.

Și la Mangalia problema câinilor fără stăpân dă bătăi de cap autorităților. Cu toate că municipalitatea face eforturi să o rezolve, de cele mai multe ori se loveste de refuzul ONG-urilor și a iubitorilor de animale care se opun cu vehemență strângerii maidanezilor de pe străzi.

Pare un cerc vicios. Autorităţile dau vina pe iubitorii de animale care ajung la biobază şi sub pretextul că adoptă animalele le eliberează din nou pe străzi. De partea celaltă unii constanţenii spun că autorităţile nu se implică suficient, iar eutanasierea este o soluţie. Gândindu-se la copii, părinții sunt dispuși să accepte orice compromis, inclusiv omorârea câinilor maidanezi.

La Navodari în curând va funcţiona o biobază ce va servi ca adăpost temporar pentru câinii fără stăpân. Aceştia pot rămâne aici doar şapte zile, după această perioadă ori sunt adoptaţi ori eutanasiaţi.

Tragedia din Capitală, cand un copil a murit sfâşiat de câini a readus subiectul maidanezilor şi pe ordinea de zi a parlamentarilor. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie procedura referitoare la proiectul de lege privind câinii comunitari. Săptămâna viitoare vor fi reluate  dezbaterile într-o şedinţă comună cu Comisia de administraţie şi cu participarea mai multor decidenţi de la nivelul administraţiilor locale.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Alex Brinzaru