Peste 125 de piese, în preselecţia Eurovision România

Peste 125 de piese au intrat în preselecţia Eurovision România, cu 70% mai multe decât anul trecut. Câştigătorul, care va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2019, va fi stabilit în februarie 2019 . Mai mult decât atât, materialele au fost transmise exclusiv online, aceasta fiind o premieră în istoria participării țării noastre la concurs.

Artişti consacraţi sau debutanţi, din România şi străinătate, au răspuns provocării lansate de televisiunea națională pentru participarea la Eurovision 2019. Timp de 30 de zile, compozitorii au înscris în competiţie un număr de 126  de piese, cu 70% mai multe decât la ediţia precedentă. O premieră în istoria participării României la concurs este transmiterea materialelor exclusiv online.

“(…) Sub sloganul ‘Împlineşte visul!’, echipa Eurovision România a dat start înscrierilor pe 9 noiembrie, urmând ca, în următoarele zile, juriul de preselecţie să aleagă cel mult 24 de piese pentru etapele următoare ale Selecţiei naţionale. Regizori muzicali, oameni de radio, de televiziune şi alţi specialişti vor asculta cele 126 de piese înscrise, urmând să decidă care vor intra în Selecţia naţională”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, etapa semifinalelor va avea loc anul viitor în ianuarie şi februarie, iar marea finală, în care va fi desemnat reprezentantul României la Eurovision Song Contest 2019, va avea loc în luna februarie la Bucureşti,.

“În fiecare semifinală, juriul naţional va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii câte una. În urma jurizării şi televotului, cel mult 12 piese vor merge în finală. În ultima fază a Selecţiei naţionale, reprezentantul României va fi decis de juriul internaţional şi telespectatori, punctajul acordat de telespectatori având ponderea punctajului acordat de un jurat. În calitate de organizator, TVR îşi rezervă opţiunea de a oferi câte un wild card în fiecare etapă a selecţiei, fără ca exercitarea acestui drept să conducă la diminuarea numărului de piese calificate prin jurizare sau după caz, prin televot”, se mai arată în comunicat.

Ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, va avea loc la Tel Aviv, sub sloganul “Dare to dream”, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai, iar finala va fi pe 18 mai.  Performanțele României la acest concurs au fost de două ori locul al treilea Luminiţa Anghel și Sistem la Kiev, în anul 2005,  Paula Seling şi Ovi la Oslo,  în anul 2010 şi o dată locul al patrulea ocupat de Mihai Trăistariu la Atena, în anul 2006.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.