Pesta porcină africană se extinde

Pesta Porcină Africană se extinde alarmant. Noi focare au fost confirmate în județele Constanța și Călărași. Autoritățile au luat măsura sacrificării animalelor.

La nivelul județului Constanța au fost găsite animale infestate în două localități. Acestea vor fi sacrificate preventiv după confirmarea unor cazuri de pestă porcină în câteva gospodării. Operațiunea vine în urma ședinței convocate la nivelul Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanța.

Alerta epidemiologică a apărut și în județul Călărași. Pesta porcină africană a fost confirmată în două gospodării din comuna Borcea. În total 5 animale infestate au fost izolate și sacrificate. Autoritățile au montat filtre terestre, iar oamenii au primit substanțe dezinfectante. Proprietarii animalelor vor primi despăgubiri.

La nivelul întregii țări situația este supravegheată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. La data de 13 august au fost stinse primele focare de pestă porcină africană diagnosticate la începutului lunii ianuarie a acestui an, într-o comună din județul Satu-Mare. Pesta porcină evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. În Nord -Vest boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr  de 35 de focare, confirmate în județele Satu-Mare, Bihor și Sălaj. În zona de Sud-Est a României au fost înregistrate 610 focare în județele Tulcea, Brăila, Constanța, Ialomița, Galați și Călărași.

Măsurile implementate de România pentru monitorizarea și eradicarea acestui virus sunt susținute financiar de UE, încă de acum trei ani, iar ajutoarele de urgență pentru fermieri trebuie stabilite de către autoritățile române.

„În timp ce este de o importanță deosebită ca cerințele de monitorizare și biosecuritate să fie respectate și răspândirea bolii limitată, autoritățile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilitățile de finanțare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătățirea biosecurității în exploatațiile de porcine din România.”, a declarat Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultură

În opinia europarlamentarului Laurențiu Rebega, Ministerul Agriculturii și ANSVSA comunică insuficient pe această temă.

„În această perioadă, fiecare jurnal de știri ar trebui să cuprindă informații despre extinderea sau lichidarea focarelor și despre măsurile luate. Cetățenii ar trebui să fie informați și instruiți cu privire la deplasările în zonele afectate”.

În cazul pestei porcine, miza este uriașă: dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-și sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea crește porci timp de zece ani.

Redactor: Sondra Sandu