Personalul spitalelor din România a intrat astăzi în grevă de avertisment

Timp de două ore, membrii Federației Sanitas au intrupt activitatea, pentru a atrage atenţia asupra mai multor probleme. În acest interval, unităţile medicale au funcţionat la o treime din capacitate, astfel că urgențele au putut fi preluate fără probleme.

Ministrul Sănătății nu înțelege de ce medicii au intrat acum în grevă, şi nu atunci când au avut salariile tăiate.

“La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Pe lângă salarii mărite, medicii doresc ca angajaţii care ocupă posturi identice să primească aceiaşi bani. La secția de Pediatrie a Spitalului Clinic județean Constanța, o infirmieră are în grijă peste 20 copii simultan. Din această cauză, micuţii nu pot fi supravegheaţi cu atenţie. În urmă cu două săptămâni, un copil era la un pas să se arunce de la etajul 8 al unităţii medicale.

Pacienții, care au fost nevoiţi să aștepte terminarea grevei, spun că îi înțeleg pe medici, având în vedere starea sistemului sanitar românesc.

Medicii amenință că dacă doleanţele lor nu vor fi soluţionate, grevele și protestele vor continua.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Florin Ardelean