Persoanele fizice nu vor putea deține mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan

Doresti sa ai in proprietate mai mult de 100 de hecatre de teren agricol? Atunci trebuie sa dovedesti ca ai cunostinte cunostinte in domeniul agricol sau ca ai activat minim 5 ani in acest sector.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin spune ca este o conditie care trebuia impusa si o considera foarte importanta pentru dezvoltarea agriculturii romanesti. Din pacate, in ultimul timp, solul a fost degradat in anumite zone si de faptul ca nu au existat cunostinte suficiente pentru practicarea agriculturii. Pe viitor, cei care vor sa lucreze in agricultura trebuie sa aiba minime cunostinte. Toate aceste elemente vor fi definite intr-un proiect de lege  in urma dezbaterii publice, printr-o hotarare de guvern cu norme metodologice. Ministrul Agriculturii precizeaza  ca in Romania cerintele nu sunt atat de restrictive ca in alte state si a dat exemplul Frantei, unde o conditie este sa existe studii in agricultura pentru cei care vor sa detina o exploatatie agricola.

De asemenea, persoanele fizice care detin in proprietate terenuri agricole in Romania situate in extravilan trebuie sa faca dovada ca au desfasurat activitati agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene.Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.