Persoanele care deţin mai multe case ar putea plăti impozite mai mari (VIDEO)

Persoanele care deţin mai multe case ar putea plăti, în viitorul apropiat, impozite mai mari! Asta în condiţiile în care, în prezent, Codul Fiscal prevede că românii care au în proprietate două sau mai multe cladiri datoreaza un impozit majorat cu până la 300%, în funcţie de numărul de imobile.

Astfel, pentru prima clădire în afara celei de domiciliu impozitul se majorează cu 65%, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de domiciliu și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ministerul Finanţelor intenţionează să majoreze acest impozit, pornind de la constatarea că impozitele pe proprietate sunt încă mici în România-impozitul pe clădiri, de pildă, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea lor impozabilă în timp ce impozite de 2-3-5% din valoarea de piaţă a proprietăţii sunt ceva uzual în Vest. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Finanţelor iau în calcul şi taxarea imobilelor moştenite, care in prezent nu sunt tratate fiscal ca o a doua locuinta. Ce părere au contribuabilii?

În prezent, proprietarii mai multor clădiri situate pe teritoriul țării, au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentul de specialitate al primăriei din localitatea în care au domiciliul sau la administrațiile publice de care aparțin celelalte clădiri din proprietate. Evitarea depunerii declaraţiei speciale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Reporter: Paula Savescu ; Imagine: Gabriel Niculae