Perseidele vor putea fi vizibile în acest sfârșit de săptămână

În România, acestea se vor observa cel mai bine în noaptea de 12 spre 13 August, începând de la miezul nopții până spre dimineață.

Perseidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorată punctului de unde acestea apar, numit radiant, situat în constelația Perseu. Astfel, orice meteor care ajunge în constelația Perseu este o „perseidă. Denumite după constelația din care vin, perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi dintr-un an. Perioada perseidelor de activitate este cuprinsă între 17 iulie și 24 August, atingând de obicei intensitatea maximă în perioada 9-13 August. Anul acesta, în România, momentul maxim de vizibilitate va fi în noaptea de 12 spre 13 August. Spre deosebire de anul trecut, vom observa mai puține “stele cazatoare”, din cauza Lunii, care va fi luminoasă și astfel va masca o mare parte din meteori.

Acestea se vor putea observa și cu o noapte înaintea maximului, sau după acesta, însă  numărul stelelor căzătoare vizibile nu va fi la fel de mare.

În oricare dintre aceste zile, perseidele se pot observa, începând cu miezul nopții până dimineața.

Redactor: Lavinia Barbu