Periuţa de dinţi, prieten sau duşman?

Cifrele arată că românii alocă lunar doar 3 euro pe produse de igienă personală. Procentul mare al românilor care nu se spală pe dinţi, respectiv 19%, provine din zona rurală. Conform Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, un român foloseşte, în medie, patru săpunuri şi un deodorant pe an. Printre motivele invocate drept scuză pentru acest lucru se numără lipsa timpului şi a banilor.

Mulţi medgidieni nu au fost la dentist de zeci de ani, deoarece nu ar fi avut probleme dentare.

Totuşi, specialiştii ne avertizează să mergem regulat la dentist, pentru a preveni afecţiunile dentare. Este important să avem o relaţie bună cu medicul stomatolog şi să nu ne temem de durere.

Îngrijorător este şi faptul că jumătate din populaţie nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta, iar 25% nici după ce a schimbat scutece murdare. Statistica mai arată că românii de la oraş merg la stomatolog doar atunci când apar probleme medicale.

Astfel, 38% dintre respondenţi au consultat, în ultima perioadă, dentistul pentru carii sau implanturi, în vreme ce 29% merg la medic când au avut urgenţe. Sondajul relevă că doar 15% susţin că ultima vizită la dentist a fost un control de rutină. Studiile arată şi că un român foloseşte mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi pe an. Mai mult, arată cercetările, schimbăm periuţa o dată la trei ani, deşi ea trebuie înlocuită o dată la trei luni. Astfel, peste 90% din populaţie suferă de o afecţiune dentară: 72% dintre noi avem carii, 58% tartru, 23% carii la rădăcina dinţilor, 37% pete pe dinţi, iar 57% din populaţie nu are o respiraţie proaspătă.

Reporter: Simina Lupu ; Imagine: Valentin Cerbanescu