Pericol de pestă porcină africană în județul Botoșani

Un anunț îngrijorător vine din partea autorităților botoșănene. A fost depistat un focar de pestă porcină africană în apropierea graniței de est a României.

Autorităţile din judeţul Botoşani au declarat că a fost depistat un focar de pestă porcină africană în localitatea Mămăliga, din Republica Moldova, la 300 de metri de granița cu România.

Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, au precizat că există un fenomen de migrare a turmelor de mistreți peste graniță și au solicitat autorităților și localnicilor să anunțe dacă îi depistează în apropierea gospodăriilor.

Prefectura Botoșani a dat publicității un comunicat în care se specifică:

“Pesta Porcină Africană este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Simptomele bolii sunt: febră ridicată, de 40 – 42 grade, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a animalelor”, sursa: comunicat Prefectura Botoșani.

Conform autorităților botoșănene, pesta porcină africană nu este transmisibilă la om, însă poate produce adevărate dezastre economice. Apariţia unui singur caz pe teritoriul României, ar însemna interdicţia exportului de carne şi produse de origine animală timp de 12 ani.

Redacto: RamonaCaba