Performanța elevilor români

Opt elevi din Timișoara nu pot fi prezenți, la începutul anului următor, la finala unui concurs internațional organizat de NASA. Lipsa banilor necesari deplasării în Statele Unite ale Amercii le împiedică participarea la acest eveniment.

Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara se poate mândri cu cei opt elevi care au participat, în perioada septembrie – decembrie 2017, la Concursul Internațional ”Zero Robotics”. Aceștia au ajuns în finala competiției organizate de NASA și Agenția Spațială Internațională. Evenimentul se va desfășura la Boston, în Statele Unite ale Americii, în perioada 11 – 12 ianuarie 2018, însă elevii nu pot participa la finala concursului din cauza lipsei banilor.

Suma necesară este cuprinsă între 8.000 și 10.000 de euro. Inspectoratul Școlar General al județului Timiș s-a oferit să-i ajute, prin găsirea unor sponsori, pe elevii care au programat roboți la bordul Stației Spațiale Internaționale în cadrul concursului la care au participat.

Alte două echipe din Timișoara, a câte cinci elevi fiecare, vor afla, duminică, dacă s-au calificat în ultima etapă a competiției de programare organizată de NASA. Finala acestui concurs este programată în trei locații, respectiv Boston, Torino și Sydney, fiecare echipă alegând unde dorește să meargă. Fiecare dintre cele două echipe, dacă vor fi declarate finaliste, vor avea nevoie de o sumă cuprinsă între 5.000 și 7.000 de euro pentru a participa la Torino, în Italia, la ultima fază a concursului.

”Zero Robotics” este un concurs internațional organizat anual de NASA, care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa și Australia.

Redactor: Mihaela Țânțaru