Percheziții de amploare

Zeci de membri ai trupelor speciale au luat cu asalt, mai multe case din două comunităţi de romi din judeţul Iaşi. S-au făcut percheziţii în mai multe dosare deschise pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizateîmpreună cu procurorii DIICOT Iaşi au participat la o acțiune de amploare care a avut drept scop destructurarea unei rețele de evazioniști. Oamenii legii au efectuat 35 de percheziții domiciliare și au pus în executare 26 de mandate de aducere. Din casele celor vizați, anchetatorii au ridicat mai multe documente, dar şi bijuterii din aur. Persoanele în cauză sunt bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, dar și comerț ilicit cu metale prețioase. Din cercetări a rezultat faptul că, aceștia ar fi creat circuite financiare, contabile şi bancare şi ar fi facilitat, începând cu înregistrarea în contabilitatea mai multor societăți comerciale, a unor facturi fiscale eliberate pentru relaţii comerciale fictive.  O parte din membrii grupării ar fi deschis conturi în numele societăţilor fantomă. Banii proveniți din infracţiuni au fost transferați în conturile respective, fiind retrași ulterior, în numerar şi predați altor membri ai grupării infracţionale, cu scopul de a fi disimulată originea ilicită a banilor.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat  este de aproximativ 18.000.000 de lei. 15 persoane au fost plasate sub control judiciar, iar 5 au fost reținute pentru 24 de ore. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Alba, București și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Redactor: Cristina Niță