Perchezitii de amploare în lumea medicală

Procurorii DIICOT au descins la Constanța, București, Brăila și Vrancea, fiind vizați medici și farmaciști care ar fi decontat rețete și ar fi eliberat prescripții medicale pe numele unor persoane cu handicap. Cadre medicale constănțene de la Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase printre care și directorul adjunct al Casei Județene de Asigurări de Sănătate sunt acum in vizorul DIICOT.

Jandarmii și procurorii au împânzit Spitalul Județean Constanța, Spitalul de Boli Infecțioase dar și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în vederea percheziționării. Oamenii legii au luat cu asalt cadre medicale acuzate printre altele de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri. Coordonatorul grupului constănțean, se suspectează a fi chiar Vrânceanu Mihaela, directorul adjunct al CJAS , cea care ar fi aderat în 2014 la o grupare infracțională constituită de Sgârcitu Titi, aflat în închisoare la Focșani. Se pare că membri grupului întocmeau rețete false pentru tratament scump cu voriconazol .

La Spitalul Județean, anchetatorii au făcut cercetări în secția de Nefrologie de unde au ridicat multiple documente și au reținut două cadre medicale. Maria Bănățeanu, asistent șef și pe medicul Mihaela Mătărângă au fost conduse la audieri în București.

Membri grupării activau în sistemul de sănătate și sunt suspectați că în perioada 2011-2015 ar fi decontat fraudulos sume de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocând un prejudiciu de nouă milioane de lei. Totodată anchetatorii au în vedere și întocmirea dar și decontarea de prescripții medicale fictive pentru medicamente necesare în tratarea bolilor incurabile. Se pare că prescripțiile medicale erau eliberate pe numele unor copii cu handicap psihic, ce provin în mare parte din centre de plasament.

Persoanele cercetate de procurori grupării sunt acuzate de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă,trafic de influență, cumpărare de influență, dare și de mită și șantaj. Acțiunea națională vizează anchetarea a25 de cadre medicale din București, Constanța , Vrancea și Brăila.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Adi Florea