Pentru Rodica Liahu, fiecare dimineață începe cu dureroasa întrebare

Calvarul Rodicăi Liahu a început din momentul în care a spus Da la Casa Căsătoriilor. În loc să aibă parte de un soţ care să-i fie alături, care să o susţină şi o iubească, Rodica a rămas singură cu trei copii de crescut, imediat după ce a suferit un accident care i-a creat un handicap sever. Soţul a decis că viaţa alături de familia din Năvodari nu este pentru el şi a plecat fără nicio remuşcare. S-a stabilit în Austria unde are şi acolo trei copii cu o altă femeie. Pentru Rodica, plecarea bărbatului a fost un şoc. S-a văzut în situaţia de a lupta pentru fiecare bucăţică de pâine în condiţiile în care munca nu mai era o opţiune pentru ea. Ajutorul de handicap, pensia alimentă a copiilor și alocația școlară sunt singurele surse de venit. De 4 ani, familia trăieşte fără electricitate, după ce Rodica nu a mai putut să plătească facturile.

Copii s-au obişnuit să işi facă lecţiile la lumina lumânărilor, s-au obişnuit şi cu lipsa condiţiilor bune de trai şi câteodată şi cu cea a hranei, dar nu se pot obişnui cu plecarea tatălui, iar Rodica le ştie suferinţa. Indiferenţa de care dă dovadă bărbatul le frânge inima şi de multe ori le aduce lacrimi în ochi. Singura dovadă că au un tată este pensia alimentară pe care o încasează mama.

Pentru familia Liahu, cartoful este alimentul de bază. Când mama reuşeşte să facă rost de carne, pentru copii este sărbătoare. Chiar şi schimbarea buteliei reprezintă o mare problemă. Nu puține au fost dățile în care au stat și o săptămână fără să aibă cu ce fierbe un ceai. În timp ce mama înţelege  situația grea în care se află, pentru un copil de 8 ani este imposibil de explicat de ce el nu are haine noi şi jucării la fel ca alţi colegi de la şcoală.

După o iarnă petrecută în frig și fără hrană adecvată, starea de sănătate a copiilor a început să aibă de suferit. Slabi și prost îmbrăcați, aceștia s-au îmbolnăvit pe rând. Din lipsă de bani, mama nu a apelat la medic, iar răcelile repetate şi netratate o fac pe femeie să se întrebe cât va mai dura până când vreunul din ei va cădea la pat. În apropierea paştelui, cei trei fraţi i-au scris iepuraşului.  Cer o cameră luminată în care să își poată face lecțiile fără ajutorul lumânării și un televizor la care să se uite la desene animate.

Dorinţele aceştor copii pot deveni realitate. Cu ajutorul dumneavoastră, Litoral TV învie speranţa. Pentru orice donaţie vă aşteptăm la sediul Litoral TV.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Victor Nita