Pentru o viață sănătoasă, citiți etichetele

Mii de produse aflate pe rafturile magazinelor ne fură ochii, punându-ne în dificultate atunci când trebuie să alegem ce punem pe masă. Citirea termenului de valabilitate sau solicitarea informaţiilor de la vânzători din raioanele cu alimente gata preparate ar trebui să fie primul pas pe care ar trebui să-l facem, pentru mai multă siguranță. În realitate, nu se întâmplă chiar așa, ci se merge pe încredere.

Putem face alegeri potrivite cu ajutorul cărora să alcătuim un meniu sănătos doar dacă citim cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpărăm. Însă, de cele mai multe ori, e suficient ca numele produsului să fie unul cunoscut, pentru ca ca alimentul să fie considerat unul de calitate și se trece peste alte măsuri de siguranță.

E bine de știut că, în cazul produselor congelate, se verifică atât condiţiile de păstrare cat şi data congelării.  În cazul inscripţionării corecte, pe listă se regăsesc, în ordinea descrescătoare toate ingedientele, aditivii şi aromele folosite la fabricarea produsului alimentar. Majoritatea acestor aditivi sunt substanţe inofensive, dar care pot deveni periculoase atunci când sunt consumate în cantitate prea mare. Recomandabil este să alegem acele produse care au lista cu aditivi cât mai scurtă. În finalul listei de ingrediente trebuie să regăsim lista alergenilor alimentari, adică a substanţelor care au potenţial de a produce alergii la persoane susceptibile. La produsele congelate trebuie specificat conţinutul de apă. Totodată, în cazul cărnii de orice tip, a mierii de albine, a uleiului de măsline, a fructelor şi a legumelor proaspete trebuie menţionată ţara de origine. Dacă termenul de valabilitate este depăşit, nicio altă informaţie nu trebuie să ne mai intereseze.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș