Pentru angajaţii Gărzii de Coastă Constanţa, 2012 a fost un an plin

În 2012, prin punctele de trecere a frontierei au trecut aproximativ 1.700.000 persoane şi peste 350.000 de mijloace de transport. Nu s-a permis intrarea în ţară a unui număr de 125 de cetăţeni străini şi nu a fost permisă continuarea călătoriei pentru un număr de 761 de persoane care nu îndeplineau condiţiile necesare. Numărul persoanelor cărora nu li s-a permis intrarea în ţară este în creştere cu 18% faţă de anul 2011. De asemenea, în 2012 au fost constatate 116 infracţiuni de contrabandă, evaziune fiscală, antrepozit fiscal şi fraude vamale. În ceea ce priveşte traficul de ţigări, au fost confiscate peste 15 milioane jumătate de ţigarete în valoare de aproximativ 9 milioane de lei.

Anul trecut au fost confiscaţi şi peste 18 mii de litri de combustibil, în valoare de 56 de mii de lei şi diverse bunuri în valoare aproximativ de 56 milioane de lei. De asemenea, reprezentanţii Gărzii de Coastă au ajutat la destructurarea a trei mari grupuri infracţionale ce operau pe raza judeţelor Constanţa, Tulcea şi Ialomiţa. În vederea stopării intrării pe piaţă a produselor contrafăcute au fost organizate 32 de acţiuni, în urma cărora au fost constatate 128 fapte penale, iar prejudiciul total s-a ridicat la peste 68 de milioane de lei. Pentru combaterea traficului internaţional de autoturisme  furate au fost executate 40 acţiuni proprii, 7 acţiuni împreună cu  I.P.J. Tulcea şi Constanţa, şi două  operaţiuni complexe, în urma cărora a rezultat depistarea a 38 autoturisme, în valoare aproximativă 1,5 milioane lei. Pe linia braconajului piscicol şi cinegetic, s-au efectuat 847 de acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât în lacurile litorale, Dunăre, cât şi la Marea Neagră. Astfel au fost constatate  510 infracţiuni şi s-au confiscat peste 18 mii de kg de peşte.

Toate operaţiuniile de combatere şi prevenire a numărului de infracţiuni au fost posibile datorită sprijinului primit din partea Direcţiei Regionale şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Comisariatului Regional al Gărzii Financiare Constanţa, Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi a Parchetelor de pe lângă Tribunalele Tulcea, Medgidia şi Constanţa.

Redactor: Denisa Stoenescu