Pentru al nouălea an consecutiv, astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Dunării

Pentru al nouălea an consecutiv,  astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Dunării. Marcată de milioane de oameni în 14 țări,  este un prilej pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestui ecosistem vital pentru întreaga Europă.

Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Fluviul izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră, şi, până la vărsarea în Marea Neagră traversează Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Montenegru, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina. În total, bazinul său hidrografic acoperă peste 800.000 de kilometric pătraţi, adică o treime din suprafaţa continentului. În Romania se află 30% din Bazinul Dunarii, sectorul cel mai lung al fluviului Dunarea – 1076 de kilometri, dar si Delta Dunarii – a doua cea mai întinsă zona umeda din Europa.

Delta, un ecosistem unic, adăposteşte peste 5.200 de specii de flora si fauna. Din păcate, în ultimul secol, acest paradis natural a avut mult de suferit din cauza intervenţiei omului. In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20% din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale in adevaratul sens al cuvantului.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, Administraţia Naţională “Apele Române” vrea să tragă un semnal de alarmă asupra degradării acestui ecosistem, extrem de important la nivel continental. Potrivit specialiştilor, această degradare este provocată în primul rând de poluarea cu substanţe organice, cu nutrienţi, cu substanţe periculoase, precum şi alterarile hidromorfologice. Ca şi în ultimii doi ani, tema este “Fii activ pentru Dunăre!”, prin care se urmăreşte conştientizarea publicului asupra importanţei protejării fluviului şi  a râurilor din bazinul acestuia.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Monica Vasiliev