Pentru a evita pierderea fondurilor europene Guvernul a găsit o soluție

Va angaja experţi privaţi pe care îi va plăti cu 280 de euro pe zi. Executivul speră în acest fel să nu ajungă ca la sfârşitul acestui an să piardă 6,5 miliarde de euro din fondurile europene puse la dispoziţia României.

Experţii, care vor încasa peste 6.000 de euro pe lună, vor fi selectaţi în baza unor contracte încheiate de Ministerul Fondurilor europene cu aproape 40 de firme de consultanţă şi resurse umane din țară.

Statul aşteaptă de la aceşti experţi să verifice o cerere de rambursare în cel mult 5 zile lucrătoare şi o cerere de finanţare în maximum 15 zile. Durata contractului r va fi de 24 luni, iar banii acordaţi acestora vor fi asiguraţi atât din Fondul European de dezvoltare regională, cât şi de la bugetul de stat. Potrivit unei estimări, valoarea totală a serviciilor va depăşi 7,7 milioane euro, fără tva, iar Ministerul are dreptul să majoreze bugetul.

România ar putea beneficia de un an în plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene.  Țara noastră are la dispoziţie, în această perioadă, 19,5 miliarde de euro.

Redactor: Raluca Damian