Pensiile pot crește doar cu 10 procente

Veste mult așteptată de pensionari! Procentul propus de ministrul Finanțelor pentru creșterea pensiilor, din toamnă, este de 10%.

Florin Cîțu a precizat că pensiile trebuie majorate astfel încât să fie bani suficienți și pentru investiții.

„Propunerea mea este de 10%, ca să avem bani şi pentru alocaţii şi pentru investiţii. Dacă nu facem aşa şi mergem pe direcţie populistă, nu vom avea bani nici de investiţii, nici de de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei”, a precizat Florin Cîțu.

Ministrul a mai adăugat  că sumele cheltuite pentru pensii, în ultimele patru luni, sunt de 10 miliarde de lei, iar creşterea cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un procent în plus la cheltuielile de anul viitor.

Potrivit acestuia, va exista o creștere și pentru alocaţii, însă acest lucru se va petrece atunci când va permite criza economică.

„La alocaţii, lucrurile sunt mai complicate. Va fi şi acolo o creştere, dar trebuie să înţelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creştem şi acolo alocaţiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică globală”, a menţionat Florin Cîţu

Guvernul a atacat, la CCR, proiectul de lege care respinge amânarea dublării alocațiilor copiilor, ce va fi dezbătut în data de 15 iulie. Preşedintele țării a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii. În mod normal, de pe 1 august, alocațiile ar fi  trebuit să fie dublate. Copiii de până în doi ani ar urma să primească 600 de lei, iar ceilalți 300 de lei.

Redactor: Oana Jărloianu