Pensii mai mari pentru români

Vești bune pentru pensionari! De astăzi, cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 2011, vor beneficia, de recalcularea pensiilor şi de o majorare a veniturilor în urma acestui proces.

Aproximativ 100.000 de pensii se vor recalcula începând cu luna octombrie. Potrivit Ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 şi recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie.”, a declarant Lia Olguța Vasilescu.

Spre exemplu, dacă până acum, pensia minerilor, se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum  cu împărțirea la un stadiu de 20 de ani va duce la o creştere a pensiei cu o treime.

Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că nu are încă cifrele finale privind impactul, dar bugetul asigurărilor este dublu faţă de cel de anul trecut. Aceasta a mai subliniat că în această săptămână va primi de la Ministerul Finanţelor Publice şi impactul financiar exact al legii.

Redactor: Oana Jărloianu