Pe 14 septembrie creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci (VIDEO)

http://www.youtube.com/watch?v=Jb5kBG4U4gPe 14 septembrie creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfînt. Dis de dimineață oamenii au venit la biserică să participe la slujbă, să se roage și să aprindă lumînări. Credința este cea care îi ține de fiecare dată departe de rele și îi ajută să meargă mai departe.

Credincioșii din Năvodari au venit la biserică de Înalțarea Sfintei Cruci să se roage și să aprindă lumînări.

Şi la Mangalia, sute de creştini au mers la biserică, în această zi de mare sărbătoare.

Înălţarea Sfintei Cruci a fost marcată şi la mănăstirea Dervent, mai ales că lăcaşul poartă hramul acestei sărbători. Aici, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Înalțarea Sfintei Cruci are o simbolistică aparte în tradiția religioasă. Sfanta Cruce  a fost aflata în anul 326, din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci, iar pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga, pe rand, crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Dupa aceasta minune, patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul. În anul 630, lemnul sfînt a fost depus la biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim și înălțat în văzul tuturor. Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu