„Paza buna trece primejdia rea” este indemnul medicilor stomatologi

„Paza buna trece primejdia rea” este indemnul medicilor stomatologi la adresa parintilor. Afectiunile dentare se numara printre cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numara alimentatia bogata in zaharuri si igiena orala necorespunzătoare. 

Perierea corectă a dinţilor reprezintă o provocare atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai greu să fie obişnuit cu o igienă orală riguroasă. Neplăcerile cauzate de folosirea periuţei de dinţi aduc cu sine refuzul igienizării orale. Atunci când periajul dinţilor nu face parte din rutina zilnică a copiilor, cariile dentare nu întârzie să apară. In Romania, cel mai adesea, copilul este adus la un prim consult stomatologic, atunci cand acuza deja dureri de dinti.

Asociatia Americana de Stomatologie recomanda ca prima vizita a copilului la medicul dentist sa se faca pana la varsta de 1 an sau in termen de 6 luni de la aparitia primului sau dinte. Examinarile dentare timpurii au ca scop principal prevenirea aparitiei cariilor Dintii de lapte sunt cel putin la fel de importanti ca cei permanenti. Îi ajuta pe copii sa vorbeasca clar si sa mestece corect. Vizitele permanenta la medicul stomatolog reprezinta temelia necesara pentru o sanatate orala si dentara sanatoasa.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes