Pasiunea pentru cumpărăturile, caz de boală

Obișnuiți să vă cumpărați haine pe care nici nu apucați să le purtați? Aveți zeci de perechi de pantofi pe care i-ați încălţat doar o dată? Aruncați banii pe obiecte care se dovedesc a fi inutile, dar sunt „la ofertă”, şi, nu o dată, ați intrat într-un magazin ca să cumpărați o bluză, ca să ieşiți apoi cu braţele doldora de lucruri care vor rămâne uitate în dulap? Atunci, diagnosticul este clar: sunteți dependenti de cumpărături! Ce este de făcut? Aflați sfaturile specialiștilor în materialul următor.

Mulți dintre noi merg la cumpărături, mai ales în perioada sărbătorilor, și cumpăra diferite lucruri pe care mai tărziu “uită” să le mai folosească. Acestea sunt semnele unei „maladii” răspândite în întreaga lume, ce nu ţine cont de sex şi rasă: oniomania, adică dependenţa de cumpărături. Această tulburare compulsivă, considerată un „drog” al lumii moderne, a fost descrisă prima oară în 1915 de psihiatrul german Emil Kraepelin. Urmând un model tradițional al anilor 80, în România  încă persistă acest fenomen în care, în perioada aceasta a sărbătorilor, oamenii sunt predispuși la a cumpăra în exces nu neaparat doar alimente, ci și foarte multe haine și cadouri.

Psihologii spun că trebuie să înțelegem că fiecare lucru pe care îl facem în viață, trebuie făcut cu măsură, iar în momentul în care depășim măsura, vorbim deja de dependențe. Nu doar consumul de substanțe interzise reprezintă cea mai periculoasă dependență, ci vorbim și de persoanele dependente de cumpărături.

Specialiștii recomandă să învățăm să avem un egoism constructiv, să învătăm a ne centra pe propria persoană și atunci când limita noastră nu mai este acceptată de către cei din jurul nostru, atunci este bine să ne punem niște întrebări personale, să conștientizăm și să recunoaștem impasurile prin care trecem. Să depistăm antecedentele noastre la nivel comportamental ,pentru că antecedentele sunt cele care produc comportamentul și crează consecințele.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea