Păsări rare fotografiate în județul Ialomița

Poate părea surprinzător, dar este adevărat! Păsări flamingo au fost văzute în România. Mai exact, șase exemplare au fost fotografiate pe lacul Fundata, din județul Ialomița. În ultimii ani păsările par să nu fi ocolit țara noastră, ele fiind identificate și admirate și la Vadu, Techirgiol sau Poarta Albă.

Societatea Ornitologică Română a adus la cunoștința publicului că un grup de șase păsări flamingo a fost observat în țara noastră, pentru prima dată în acest an, în județul Ialomița. Păsările au putut fi admirate la 25 de kilometri de Slobozia, pe lacul Fundata.

Contrar părerilor generale, specia aceasta nu este străină de plaiurile mioritice. În 2016 câteva exemplare adulte au fost identificate la Vadu și altele la Techirghiol și la Balta Albă.

Păsările flamingo par să fi găsit în țara noastră un mediu propice traiului, lacurile cu apă salmastră sau sărată fiind preferatele lor. Acestea caută habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută de mâncare. Principala sursă de hrană o constituie nevertebrate de toate genurile, pe care reușesc să le prindă cu ajutorul ciocului, în mâl. Neobișnuita culoare roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi, dobândite în urma consumului crustaceelor.

Flamingii sunt răspândiți în Africa, Asia, dar și în Europa, în special în bazinul Mediteranei. În România, sunt o apariție rară, îndeosebi pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, în sistemul lagunar, unde nu cuibăresc însă niciodată.

Reporter: Ramona Caba