Păsări moarte din cauza gripei

După ce a fost confirmat un alt focar de gripă aviară la malul mării, la Microrezervația din Constanța s-au luat toate măsurile necesare astfel încât păsările de aici să nu contacteze virusul gripal. Asta după ce mai multe lebede, dar și pescăruși au murit din cauza virusului AH5N8. Ca măsură de ținere sub control a acestui fenomen vor fi efectuate controale în toate fermele de păsări de pe raza județului Constanța.

Specialiștii spun că an de an în sezonul rece păsările sunt predispuse să contacteze virusul gripal de influență aviară. Asta înseamnă că multe dintre lebedele de la malul mării, dar și pescărușii sau cormoranii se pot îmbolnăvi dacă intră în contact cu o altă pasăre bolnavă.

Din cauza faptul că iarna aceasta a fost mult mai severă, multe bălți care erau casă pentru păsări au înghețat. Acestea au fost nevoite să migreze către locuri unde apa nu s-a transformat în gheață. Portul turistic Tomis a fost locul unde cele mai multe păsări și-au găsit adăpost.

La sediul Direcției Sanitar -Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este instituit serviciul de permanență. Aici există un medic veterinar care poate interveni în cazul în care există semne că păsările au contactat virusul gripal.

Ca măsură suplimentară de izolare a focarelor de gripă se vor efectua controale oficiale în toate fermele de păsări de pe raza județului Constanța.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea