Participanţii la academia de vară Atlantykron au avut parte de un dialog inedit (VIDEO)

Participanţii la academia de vară Atlantykron au avut parte de un dialog inedit, seara trecută, când Dumitru Prunariu, singurul astronaut roman a ţinut o videoconferinţă cu Ravi Prakesh, reprezentant Nasa și membru al misiunii Curiosity. Printre temele abordate la Capidava s-a numărat şi misiunea celui mai sofisticat modul automat trimis vreodată de societatea umană pe o altă planetă.
În apropiere de Capidava, într- un décor natural organizatorii Academiei Atlantykron le-au făcut celor 400 de participanţi o surpriză de proporţii. Dumitru Prunariu s-a alăturat discuţiilor, într-o videoconferinţă cu Sorin Repanovici și Alexandru Mironov. Singurul astronaut roman a povestit cum s-a desfășurat misiunea la care a luat parte în 1981.

La videoconferinţă s-a alăturat ulterior şi Ravi Prakesh, inginerul de coborâre al misiunii Curiosity. Acesta a oferit informaţii esenţiale despre importanţa aterizarii pe Marte a robotului Curiosity, în dimineaţa zilei de 6 august. Misiunea a debutat pe 26 noiembrie 2011 şi va dura 2 ani. Primele imagini surprinse pe Planeta Roșie au fost deja publicate, după un zbor de 570 de milioane de kilometri.  Curiosity este cel mai sofisticat rover trimis vreodată pe o altă planetă .

La întâlnire au mai participat personalități știintifice și culturale din întrega lume, printre care jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, scriitorii  americani Jonette Crowley și Peter Moon, specialistul în Ozn Dan Farcaş și preşedintele Asociației Cluburilor pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii, Guy Djoken.

Participanţii, indifferent de varsta au ramas impresionaţi de informatiile primite.
Cea de-a 23-a editie a Academiei de Vară Atlantykron se desfăşoară până pe 12 august, într-un cadru idilic, pe insula denumită de localnicii din Capidava, Inelul de piatră.

Reporter: Paula Savulescu ; Imagine: Victor Nita