Parlamentul obligă Guvernul să majoreze alocațiile

Majorarea alocațiilor pentru copii este un alt motiv de dispută între politicieni. Camera Deputaților a respins Ordonanța Guvernului Orban care amână aplicarea dublării alocațiilor până la 1 august. 

Deputatul PSD Olguţa Vasilescu a declarat la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor că anul trecut, pe când social-democraţii erau la guvernare, la legea bugetului a fost adoptat un amendament al celor din Opoziţie, care prevedea dublarea alocaţiilor pentru copii.

“Deşi era prost făcut, se cerea ca banii să fie luaţi din excedentul de la pensii, care la vremea respectivă nu exista, am considerat că este oportun ca în Parlament să modificăm acel amendament, dar să lăsăm alocaţiile copiilor crescute. Nu ne-am plâns că nu avem bani, am găsit imediat resursele bugetare. Anul acesta este aceeaşi situaţie. (…)Nu am venit ca dumneavoastră cu un amendament care nu putea fi aplicat, ci o să vă dăm sursa de finanţare.(…) Nu este nevoie de 7-8 miliarde până la finalul anului, (…), este nevoie de 3,2 miliarde. Puteţi lua aceşti bani prin relocare de la capitolul Bunuri şi servicii”, a declarat Olguța Vasilescu.

La rândul său, liderul deputaților liberali, Florin Roman, a spus că se vrea majorarea alocațiilor, dar banii ar putea proveni din altă parte.

“Haideți, nu mai blocați impozitarea pensiilor speciale și sigur vom putea crește alocațiile și pensile dacă și dvs ați fi de accord cu anularea pensiilor speciale. (…) Vă vom forța să renunțați la frăția cu pensiile speciale.” , a declarant Florin Roman.

Pe hartie lucrurile par interesante, dar, în aceste condiții, promisiunile politicienilor par vorbe în vânt pentru părinți.
Alocațiile ar urma să se majoreze de la 150 la 300 de lei și de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, aproape 3,66 de milioane de copii au primit alocaţie de stat în aprilie care a însumat peste 632 de milioane de lei.

Redactor: Oana Jărloianu