Parlamentul a spus: ,,Stop exportului de material lemnos !”

Tot în ședința de joi, Camera Deputaților a adoptat un alt proiect de lege care interzice exportul de bușteni, începând cu 1 ianuarie 2021, pentru o perioadă de 10 ani.

Practic, această lege urmează a stopa tăierile ilegale de păduri, care au făcut obiectul multor scandaluri mediatice în ultimii ani.

Potrivit proiectului,

“Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.

De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

“În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia (…) Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede proiectul.

Proiectul de lege a fost depus de parlamentari PSD și a fost votat cu 316 voturi ”pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional, ceea ce înseamnă că proiectul va ajunge pe masa Președintelui României pentru promulgare.

Redactor: Daniel Albu