Parlamentarii vor să îşi întărească imunitatatea

parlamentPrintr-un proiect de lege privind statutul senatorilor şi deputaţilor, aleşii cer ca ridicarea imunităţii parlamentare să fie realizată numai în baza unor probe concrete şi relevante. Aceştia nu mai vor să fie acuzaţi de scurgere de informaţii din dosarele colegilor. Noutăţile legislative pe care parlamentarii vor să le adopte, săptămâna viitoare, au stârnit deja controverse.

“Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motive concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor. Cu alte cuvinte, Parchetul să nu mai trimită dosarul integral, ca până acum, ci doar o selecţie a probelor relevante.

Reprezentanţii PP-DD nu văd cu ochi buni noile prevederi din statut.

Nici șeful statului nu este de acord ca parlamentarii să aibă super-imunitate. Preşedintele Traian Băsescu a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a primit proiectul de modificare a Statului Deputaţilor şi al Senatorilor şi că “ar fi surprins ca acest lucru să se întâmple având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens”. Totodată, şeful statului atenţionează că “o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare”.

În noul statut, aleşii au prevăzut că, în cazul în care un parlamentar este găsit incompatibil, mandatul său încetează numai în momentul în care există o decizie definitivă a instanţei. Altfel, parlamentarii nu mai decid, prin vot, dacă îşi revocă sau nu colegii. În plus, conflictul de interese va fi sancţionat explicit prin noul statut. Mai precis, alesul va fi suspendat timp de 6 luni de la lucrările camerei din care face parte.

În noul Parlament, peste 20 de aleşi sunt vizaţi de dosare penale, principalele acuzaţii fiind legate de infracţiuni de corupţie. Pe listă sunt inclusiv nume grele din USL, printre care Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Gigi Becali, Sebastian Ghiţă sau Sorin Roşca Stănescu. Pe de altă parte, parlamentarii par să fi învăţat din greşeli. Ca să nu se mai repete cazurile Mircea Diaconu sau Sergiu Andon, au prevăzut că, în cazul în care un parlamentar este găsit incompatibil, mandatul său încetează de la data rămânerii definitive a deciziei instanţei. Altfel spus, nu mai decid parlamentarii, prin vot, dacă îşi revocă sau nu colegul.

Redactor: Raluca Damian / Doina Sirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.