Parisul este din nou lovit de terorism

Parisul este din nou lovit de terorism, la niciun an de la atentatul asupra redactiei Charlie Hebdo. Peste 120 de oameni, printre care si doi romani, si-au pierdut viata in urma unor siruri de atacuri teroriste. Atentatele au început în zona stadionului Stade-de-France, acolo unde trei atacatori sinucigași s-au aruncat în aer.

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise şi alte 200 rănite în urma unor atentate teroriste multiple care au avut loc în mai multe zone din Paris. Printre decedati se numara si doi romani. Informația a fost confirmată de reprezentanții Ministerului de Externe.

“Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret decesul a doi cetățeni români în atacurile produse în cursul nopții trecute în capitala Franței. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora și le va acorda asistența consulară necesară”, se arată într-un comunicat remis de MAE.

Conform unor surse, cei doi români se numesc Mariana Lăcrămioara Pop și Ionuț Ciprian Calciu. Românul care a murit în urma atentatelor teroriste este originar din Tulcea și locuia în Paris, iar iubita sa, Lăcrămioara Pop, era originară din Baia Mare. Potrivit unor surse, cei doi aveau un copil în vârstă de un an.

Primul atac terorist a pornit intr-un restaurant din estul Parisului, acolo unde mai mulți bărbați înarmați cu puști Kalașnikov au deschis focul și au ucis numeroși oameni. De asemenea, cel putin 60 de persoane au fost luate ostatice in sala de concerte Bataclan din Paris, unde se desfasura un concert rock. Atentatul a avut loc chiar in timpul meciului Franta – Germania, unde se afla si presedintele Frantei, Francois Hollande. Seful statului a fost evacuat de urgenta de pe stadion.

Cosmarul insa abia incepuse. Ulterior, mai multe explozii s-au produs în diferite zone ale Parisului. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak.

Potrivit unor surse citate de publicația franceză Le Figaro, anchetatorii au găsit un paşaport sirian printre corpurile atacatorilor kamikaze.

“Într-adevăr, luptătorilor noştri li s-a ordonat să atace necredincioşii oriunde i-ar întâlni, deci, ce mai aşteptaţi? Avem arme şi maşini disponibile, la fel şi ţinte care să fie atacate”, afirmă, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă, un militant al organizaţiei teroriste sunnite.

“Avem chiar şi otravă, aşa că otrăviţi apa şi mâncarea inamicilor lui Allah”, precizează teroristul.

Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional în Franţa, iar scolile, pietele, muzeele si tururile turistice importante din Paris au fost inchise. Si programele sportive au fost anulate. Atentatele sangersoase din capitala franceza a socat intreaga lumea. Pentru a-și arăta sprijinul și susținerea față de parizienii loviți de tragedie autoritățile din întreaga lume au decis să lumineze cele mai emblematice monumente, clădiri sau arene sportive în roșu, alb și albastru, culorile steagului Franței.

Redactor: Elenis Vlahbei