Părinții pot decădea din drepturi dacă refuză vaccinarea copiilor

Proiectul de lege privind vaccinarea populației, a stârnit un val de critici în parlament. ONG-urile care pledează pentru drepturile părinților, susțin  că prevederile din proiect reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

Proiectul privind legea vaccinării obligatorii urmează să intre la vot în comisie, apoi la votul final, în plenul Camerei Deputaților. În cadrul dezbaterii organizate de comisia de sănătate, numeroase organizații au blamat prevederile proiectului, aceste măsuri fiind privite ca o întoarcere la totalitarism. Reprezentanții Alianței Părinților au pledat pentru libertatea de a alege pentru copil. Propunerea privind decăderea din drepturi pentru părinții care refuză vaccinarea  a stârnit, de asemenea, un val de nemulțumiri, fiind considerată aberantă.

”Nu statul a purtat nouă luni un copil în pântece, ci părinții, și nu statul a stat nopți nedormite să își vegheze copiii”, a spus Cristian Filip, președintele Alianței.

Și cadrele medicale au respins ideea vaccinării obligatorii. Având în vedere că vaccinurile au numeroase reacții adverse, medicii nu pot obliga pacienții să facă această procedură, a atras atenția doctorul  Anca Nițulescu. Aceasta  a adăugat că prin proiectul de lege  se încalcă Codul de deontologie al medicilor și drepturile pacienților.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania consideră că obligativitatea vaccinării nu este o încălcare a drepturilor omului, atâta timp cât se urmărește un interes public. Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame, este de asemenea, de acord cu proiectul de lege privind vaccinarea.

”Școlile și instituțiile de învățământ sunt o resursă comună, publică, iar părinții care doresc să beneficieze de resursele acestor instituții au responsabilitatea de a lua măsurile de sănătate publică care privesc nu doar sănătatea copilului lor ci al tuturor copiilor”, a declarat Ana Măiță.

Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România a fost adoptat  de Plenul Senatului  în octombrie, cu 99 de voturi pentru și o abținere.

Redactor: Isabela Boantă