Părinții care au mers împreună cu copiii la proteste riscă amenzi usturătoare

Părinții care au mers împreună cu copiii la proteste riscă amenzi usturătoare. Asta reiese dintr-un comunicat de presă al Autorității Naţionale pentru Protecţia Copilului.

La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copiilor au fost formulate numeroase reclamaţii anonime cu privire la prezenţa copiilor la protestele de stradă din ultima perioadă. Aceste reclamaţii fac referire la Legea 272/2004, articolul 27, aliniat 4, care precizează:

,,Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către parinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”.

Potrivit acestei legi, părintele minorului riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Potrivit specialiștilor, lucrurile stau diferit. Aceștia spun că decizia de a expune copilul depinde de persoanele adulte și de mesajul pe care îl transmitem acestuia, precum și adunarea la care se participă cu copilul.

Când vine vorba despre vocea poporului, părerile sunt împărțite.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, până în prezent nu s-a demarat nicio investigaţie în acest sens, deoarece constatarea şi sancţionarea acestei fapte, conform legii, o fac ,,ofiţerii şi agenţii de poliţie”. Precizăm că, la Constanța, nu s-a făcut nicio sesizare de acest fel.

Reporter: Oana Jărloianu : Imagine: Cristian Rizea