Parfum de epocă la malul mării

Tabloul retro al centrului vechi din Constanța a fost întregit de zeci de bijuterii pe patru roți, venite special, la malul mării, pentru a fi admirate de privirile turiștilor și ale localnicilor.

Retro expoziția intitulată sugestiv „Mai …clasic” a așezat pe platoul din Piața Ovidiu piese rare din perioada istorică antebelică, iar ceea ce este poate mai spectaculos decît aspectul mașinilor cu parfum de epocă este faptul că oricînd, ele sunt gata pentru o plimbare prin centrul vechi al orașului.

Iar dacă vizitatorilor le-a dezvăluit cadrul perfect pentru a face fotografii reușite și pentru a călători, cu gîndul, înapoi în timp, pentru colecționari expoziția este un prilej bun să-și împărtășească pasiunea pentru boem. Despre Gabriel Bălan putem spune că este o prezență aparte la toate evenimentele dedicate autorurismelor de epocă. Posesorul a trei astfel de exemplare își amintește cînd s-a urcat pentru prima dată la volanul unei bijuteriii pe patru roți.

O poveste la fel de fascinantă ne-a împărțășit și actualul proprietar al mașinii care a aparținut însuși regelui Mihai.

Istoria autoturismului unic în Constanța va putea fi descoperită, în viitorul apropiat, într-un mini muzeu unde va trona mașina cu parfum de epocă, însă pînă atunci, expoziția din centrul vechi este deschisă tot week-end-ul. Iar dacă nu sunteți la Constanța, astfel de mașini pot fi admirate și la Baia Mare și în Brașov, în cadrul aceluiași eveniment organizat simultan în cele trei orașe.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Georg Dima