Parcuri cu acces public în Portul Constanța

Autoritățile locale și-au propus să îmbunătățească imaginea urbană costieră a Municipiului Constanța, afectată, în ultimii ani, de investițiile private din zona frontului de apă. Planurile de revigorare includ un parc costier, promenade pe malul mării și parcuri în Portul Constanța.

Noul Plan Urbanistic al Municipiului Constanța urmărește să revigoreze înfățișarea urbană a zonelor cu deschidere la frontul de apă. Documentul este în lucru de ani de zile, cel actual datând din 1999. Potrivit Temei de proiectare pentru actualizarea Planului Urbanistic General, se vor interzice investițiile private, care îngrădesc accesul public sau pricinuiesc activități cu amprentă nefavorabilă asupra folosirii publice a acestui spațiu. Primăria dorește să  identifice terenurile virane, siturile industriale abandonate, infrastructurile neutilizate sau abandonate şi chiar să cumpere teren privat, pentru a realiza alei pietonale şi promenade de-a lungul coastei.

Autoritățile locale intenționează să aducă Portul Constanța la rangul de simbol al orașului, activitatea portuară să nu mai fie ”doar o mașinărie industrială”, ci să devină o parte a tabloului urban al municipiului. Construirea parcurilor cu acces public în această zonă, întocmai ca în porturile Rotterdam şi Hamburg, şi realizarea de zone recreaţionale cu vizibilitate directă asupra operaţiunilor portuare, tot după modelul Portului Hamburg, se numără printre propunerile factorilor de decizie locali.

Primăria are în vedere continuarea și monitorizarea procesului de reabilitare a plajelor, însoțite de reabilitarea promenadelor și a întregului front la apă, precum și asigurarea legăturii de-a lungul acestuia. Se intenţionează realizarea unui parc costier sau a unei promenade, care să acopere deschiderea la mare şi să permită accesul public nerestricţionat în zonă.

Se dorește, totodată, stabilirea unor puncte cheie pentru amplasarea de atracții turistice și dotări culturale viitoare, într-o manieră uniform distribuită, pentru transformarea frontului la apă într-o zonă activă și atractivă atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni.

Şi, nu în ultimul rând, se va analiza limita dintre oraş şi port, luând în considerare necesitatea unei comunicări, măcar vizuale, între cele două.

Redactor: Mihaela Țânțaru